Een duik in de innovatieve wereld van geavanceerde lastechnologie

Als Ixxenz hebben wij al verschillende kandidaten naar AMADA WELD TECH in Helmond bemiddeld. Zo ook naar de software afdeling, waar Jeroen en Thomas werken. Jeroen al sinds 2016 en Thomas nog maar kort, sinds november dit jaar. In dit artikel vertellen ze over het werk als Software Engineer, wat AMADA WELD TECH precies doet en de projecten waar ze zoal mee bezig zijn.

Jeroen, Thomas en de techniek
Jeroen is trots op de constante innovatie bij AMADA WELD TECH. De focus op volledige automatisering heeft geleid tot het integreren van robots in de lasmachines. Jeroen legt uit dat deze kleine ‘robotjes’ enorme prestaties kunnen leveren. Het programmeren van deze robots, via protocollen zoals Modbus en TCP/IP, is een kunst op zich. Om vervolgens weer een aantal andere dingen aan te sturen via IO. Je raapt eigenlijk van alles bij elkaar en uiteindelijk heb je een machine die in 30 seconden een product maakt wat veilig gebeurt en wat ook consequent blijft werken. Dat is gaaf om te zien.

Met een achtergrond in MBO-4 mechatronica begon Thomas als mechanisch monteur, de stap naar de elektrische kant gemaakt en daarna gegroeid naar programmeur. De omslag naar machinebouw bleek een goede keuze. “Bij AMADA WELD TECH worden PLC’s gebruikt om dingen op 1/10 mm nauwkeurig te regelen, dat vind ik wel indrukwekkend.” Thomas is momenteel betrokken bij zijn eerste project en is bezig met het schrijven van een Functional Design Specification (FDS).

Lasinnovatie bij AMADA WELD TECH
AMADA WELD TECH onderscheidt zich door de productie van geavanceerde lasmachines, die een breed scala aan lastechnieken omvatten. Van weerstandslassen tot laserlassen, de machines worden op maat gemaakt voor specifieke toepassingen in sectoren zoals automotive en medische industrie. Iedere machine is anders en iedere machine heeft zijn eigen specificaties.

“Je kunt het zo gek niet verzinnen maar overal waar je kijkt zie je dingen waar een lasverbinding in kan zitten die wij kunnen maken.” Toen Thomas hoorde dat AMADA WELD TECH lasapparaten maakt, was hij sceptisch: ‘Ik ga toch niet in een omgeving waar de lasspetters in het rondvliegen werken?” Maar niks is minder waar! “Als je binnenkomt zie je wat het echt is, ze hebben een heel groot high tech gehalte waar je helemaal niet aan denkt bij lassystemen.”

Thomas legt verder uit: “De klant wil iets aan elkaar gaan lassen en heeft daar een lasapparaat voor nodig. Die worden geleverd door het Japanse moederbedrijf. Maar ja, de klant gaat niet de hele dag met de lastoorts in z’n handen staan. Hij wil daar graag een machine omheen. Die machines worden bij AMADA WELD TECH in Helmond gemaakt.”

We werken momenteel veel in de accu en batterijen industrie. Bijvoorbeeld voor de thuisopslag van zonne energie. Hiervoor moet een pakket van 400 batterijen aan elkaar gelast worden en daar komt dan een bepaalde capaciteit uit. Dus wat wij moeten doen is zorgen dat de batterijen met elkaar verbonden worden. We leggen strips op de batterijen en die strips moeten met weerstand aan elkaar gelast worden. Daar gebruiken we een laskop voor die over het algemeen iedere 1,2 seconden een beweging maakt en vervolgens een las legt. Daar komt vaak meer bij kijken dan je op voorhand denkt. Zo gebruiken we ook camera’s om te kijken of die strip wel recht ligt. Als dat niet zo is kunnen we de correctie automatisch herberekenen en meenemen in het volledige lasproces.

De reis van de machine
Het is altijd variërend, iedere machine is voor ons een prototype. Natuurlijk lijkt er wel een deel op elkaar; vanuit de software zijn er ook stukken code die we vaker kunnen gebruiken maar iedere machine is anders. Iedere klant heeft zijn eigen wensen en eisen. Mechanisch, elektrisch en software matig bouwen we voor iedere klant een aparte machine.

Wanneer de order binnen is, krijgen we een kick off. Wat zijn de eisen en wensen. Vervolgens gaan we daar, in een multidisciplinair team, een ontwerp voor maken. Dit gaat eigenlijk altijd in samenspraak. We stellen dan de FDS op en die wordt altijd met de klant besproken. Als er goedkeurig voor is gaan we de machine programmeren. Het schrijven van de code is vooral heel veel samenstellen, alle puzzelstukjes bij elkaar brengen om te zorgen dat het een kloppend plaatje is.

Jeroen is al diverse keren bij klanten geweest. In landen als Duitsland, Hongarije, Roemenië en Ierland. “Heel leuk om te zien hoe een machine uiteindelijk onderdeel wordt in een productielijn. Een grote klant in Duitsland maakt bijvoorbeeld batterijpakketten die automatisch in elkaar worden gezet. Er staan daar 7 systemen van ons met in het midden een grote robot. Die robot pakt die pakketten op, legt ze in de machines en worden helemaal automatisch gelast. Mooi om te zien hoe je een klein stukje bent in het grote geheel maar wat volledig automatisch gaat. Aan dit specifieke project heb ik zelf ook meegewerkt. Gaaf om het dan in z’n geheel in werking te zien”, besluit Jeroen.

Uitbreiding op de afdeling
We zitten met alle software mensen bij elkaar op kantoor (4FTE). In principe doet iedereen zijn eigen projecten, maar we helpen elkaar wel. Er heerst een hele goede dynamiek op de afdeling en sowieso ook een gezellige sfeer. Naast ons zitten de elektro- en mechanische engineers. En dan zijn er ook nog 2 Labview engineers, die graag iets geconcentreerder werken dus een eigen ruimte hebben.

Al met al een mooi clubje bij elkaar. En we zoeken een nieuwe collega Software Engineer. Dit mag iemand zijn die net als Jeroen en Thomas wil groeien in deze rol of juist een ervaren engineer die graag mee wil werken aan de mooie innovatieve machines. Jeroen sluit af: “Of je nou junior, medior of senior Software Engineer bent of juist een heel andere functie binnen AMADA WELD TECH hebt, iedereen staat in contact met elkaar, zowel serieus als met humor. Dát maakt de sfeer bij AMADA WELD TECH erg fijn en gemoedelijk.”

Klik hier voor meer informatie over deze vacature bij AMADA WELD TECH.