Een online sollicitatiegesprek: hoe pak je dat aan?

Herken je dat? Een collega / vriend(in) / huisgenoot die in paniek op je afkomt, omdat de webcam het niet doet. Uitgerekend nu er een belangrijke videocall gepland staat. Na de vraag of het schuifje van de camera wel openstaat, is het probleem gelukkig opgelost. Maar zeg nou zelf, dit wil je toch niet meemaken vlak voordat je een sollicitatiegesprek hebt?

 

Anno 2022 is het meer regel dan uitzondering dat sollicitatiegesprekken online worden gevoerd. Sinds het begin van de coronacrisis zit een kennismaking met een kop koffie of thee op kantoor er vaak niet meer in. In plaats daarvan maken bedrijven gebruik van applicaties als Microsoft Teams of Zoom. Daarom is een goede voorbereiding het halve werk.

De voorbereiding van je online sollicitatiegesprek

Nadat het gesprek is gepland, krijg je doorgaans een uitnodiging om deel te nemen aan de meeting. Lees deze uitnodiging goed door en kijk alvast of het nodig is om een app te downloaden. Klik alvast een keer op de link van de uitnodiging, dan zie je in welke omgeving je terechtkomt. Check ook alvast van tevoren of je webcam werkt, je microfoon het doet en of je wifi-verbinding stabiel is. Ten slotte zorg je dat je laptop of tablet opgeladen is of op de netstroom is aangesloten.

‘Oefen’ je gesprek met een bekende. Jullie krijgen dan een goed idee hoe je overkomt op beeld. Let hierbij vooral op de volgende punten:

De dag van het sollicitatiegesprek

Het is zover. Je hebt je de afgelopen dagen goed voorbereid, vandaag is de dag van het gesprek. Ondanks dat je thuis in je vertrouwde omgeving zit, zorg je toch dat je volledig bent aangekleed. Dus niet alleen een nette blouse, maar ook de bijbehorende broek in plaats van die fijne trainingsbroek. “Dat zie je toch niet?”, hoor ik je denken. Maar wat nou als je onverwacht even op moet staan, omdat je buurman net vandaag heeft bedacht om met de bladblazer aan de slag te gaan?

Zoek een fijn plekje in huis en bedenk dat jouw gesprekspartner ook ziet wat er achter jou staat. Zorg er dus voor dat het opgeruimd is en ze alleen te zien krijgen wat jij ze wil laten zien. Als je in de keuken zit, zorg je dat de stapel vaat is weggewerkt en op de slaapkamer zorg je dat het bed is opgemaakt en er geen kleding rondslingert. Kies bij voorkeur voor een rustige achtergrond. Heb je deze mogelijkheden niet, dan bieden apps als Teams en Zoom ook de mogelijkheid om een achtergrond in te stellen. Kies dan voor een professionele en zakelijke optie.

Zijn er huisgenoten thuis? Laat ze weten dat je een belangrijk gesprek hebt en niet gestoord wenst te worden. Denk hierbij ook aan je huisdieren; zorg dat ze niet in dezelfde ruimte zijn en dat de hond is uitgelaten. Ben ook bewust van andere geluiden op de achtergrond, zet bijvoorbeeld radio en televisie uit. Woon je aan een drukke straat? Zorg dan dat je de ramen dicht hebt. Piept jouw wasmachine als de was klaar is? Zet de was dan pas aan na het gesprek. Last but not least: zet je telefoon op stil en leg ‘m buiten handbereik. Dit voorkomt dat, naast dat je niet gebeld kunt worden, je wordt afgeleid door binnenkomende appjes of meldingen dat je nieuwe levens hebt in Candy Crush.

Tijdens het online sollicitatiegesprek

De eerste regel die geldt voor sollicitatiegesprekken bij de werkgever is dat je op tijd dient te komen. Dit is niet anders voor online gesprekken. Zorg dat je minimaal 5 minuten van tevoren inlogt in de online omgeving. Naast dat je dan zeker weet dat technisch alles in orde is, zien jouw gesprekspartners ook dat jij al ingelogd bent, dit geeft meteen een goede indruk.

Andere tips:

De voordelen van een online sollicitatiegesprek

Ook online sollicitatiegesprekken vragen dus enige voorbereiding. Misschien ben je het (nog) niet gewend, maar wanneer je vaker videocalls voert, merk je dat je er steeds meer bedreven in wordt. En het heeft natuurlijk ook z’n voordelen: je hoeft de deur niet meer uit en hebt niet de kans om te laat te komen, omdat je geen parkeerplek kon vinden. Daarnaast kost het minder tijd en je bent thuis in een voor jou vertrouwde omgeving. Meer tips om die nieuwe baan binnen te halen, lees je in dit blogartikel.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je perfect voorbereid virtueel op de koffie? Ixxenz helpt je daar graag bij. Bel ons of stuur een berichtje per mail, dan contacten we jou!