Kim ‘speelt winkeltje’ in de techniek

Kim van Balen bleef vroeger liefst uit de buurt van de schuur als haar vader en broers er aan het sleutelen waren. Tegenwoordig maak je haar niks meer wijs over hydrauliek, pneumatiek en engineering. Met haar bureau Ixxenz verhuisde ze deze in april 2021 naar Veghel.

De oud-Erpse Kim van Balen (37) zorgt met haar bureau dat technisch geschoolde mensen op de plek komen te zitten waar ze het best tot hun recht komen. En dan met name techneuten op hbo- of wo-niveau. Hun klanten? Dat zijn aan de ene kant de werkzoekenden. Mensen die misschien al wat jaren bij hetzelfde bedrijf werken en gewoon eens toe zijn aan een nieuwe omgeving of nieuwe uitdaging. 

Die hebben dan de keuze: of zelf op zoek naar een baan. Of contact opnemen met Ixxenz, dat vervolgens voor hen op zoek gaat: “Het voordeel als je ons inschakelt, is dat wij veel technische bedrijven in deze regio kennen. Wij kennen de mensen die er werken, kennen de cultuur, weten welke stappen je er kunt maken. Als wij je ergens binnenbrengen, dan is de kans op een klik reëel. Dat is wel zo prettig: want je had een vaste baan. Je had zekerheid. Die geef je op. Daar wil je dan wel iets voor terug dat met grote zekerheid bij je past.”

Ook voor de andere kant van de tafel werkt Ixxenz: de technische bedrijven; en dan met name de bedrijven in de werktuigbouwkunde en elektrotechniek.

Kim: “Als een bedrijf een vacature heeft, legt het die vaak bij ons neer. Wij kijken dan eerst of we al iemand hebben die in het profiel past. Hebben we die niet, dan gaan we daar naar op zoek. Het bedrijf hoeft zelf dus geen uitgebreide sollicitatieprocedure op te starten. Dat bespaart een bedrijf een heleboel tijd, geld en energie. Maar nog belangrijker: de praktijk leert dat de eerste kandidaat die wij aandragen vaak al meteen raak is. Opnieuw: omdat wij zowel het bedrijf als de kandidaat kennen. Wij kunnen al prima inschatten of er een grote kans op een match is.”

En ja, daar zit aardig wat voorwerk in. Want leer maar eens bedrijf of kandidaat goed kennen. 

Kim: “Voor veel bedrijven werken wij al verschillende jaren. Daar komen we regelmatig. Die kennen we door en door. Wat de kandidaten betreft: daar steken we veel energie in. We werken met zijn drieën. Zijn alle drie heel toegankelijk. Mijn collega’s Elke en Shanna hebben Arbeids- en Organisatiepsychologie gestudeerd. Wij weten intussen wel hoe we iemands persoonlijkheid en drijfveren kunnen doorgronden.”

Verhuisd naar Veghel

Sinds 6 april zit Ixxenz op de Amert in Veghel, in een riante ruimte in een bedrijfsverzamelgebouw. Daarvoor zat het in Sint-Anthonis, waar de medeoprichter van het bedrijf vandaan kwam. Eind vorig jaar werd Kim in haar eentje eigenaar en stond ze voor de beslissing: blijven of verhuizen? Het werd dat laatste. “Ik woon zelf in Veghel. Heb een gezin met twee jonge kinderen. Sint-Anthonis was maar een half uurtje rijden. Maar dat half uur heb ik nu voor de kinderen. Dat is heel waardevol, heb ik al gemerkt. ’s Avonds eerder thuis zijn, lukt me alleen nog niet ;-)”

‘Uitdagende wereld’

Ze werkt in de techniek. Had ze met terugwerkende kracht dan toch liever in dat schuurtje mee gesleuteld aan projecten van vader Jan en broertjes Ron en Nick? “Hahaha … Nee, ik speelde liever winkeltje. Techniek boeide me toen niet zo erg veel. Nu wel. Absoluut. Ik heb mogen ontdekken hoe veelzijdig die wereld is. Hoe professioneel. Hoe uitdagend ook. Het is super om met onze expertise in werving en selectie daar een bijdrage aan te mogen leveren. Eigenlijk speel ik nog steeds winkeltje: bedrijven kunnen bij ons terecht voor goede mensen, die op hun beurt bij ons aan kunnen kloppen voor een functie die bij hen past ….”