Relaxt op vakantie én daarna weer stressvrij aan het werk

De vakantie staat weer voor de deur. Toch wel een moment waar we met z’n allen naar uitkijken. Met een cocktail op het strand of juist wandelen in de Ardennen, cultuur snuiven tijdens een citytrip of een mix van allemaal: Wij hebben er al zin in. Jij ook?

Je hebt het hele jaar hard gewerkt, dus een verdiende vakantie is zeer welkom. Toch lukt het vaak niet meteen om helemaal te ontstressen. Piekeren over een onbeantwoorde mail en twijfelen of je het strijkijzer wel uitgezet hebt; het blijkt lastig de dagelijkse sleur los te laten. In deze blog geven we je tips om relaxt op vakantie te gaan en vervolgens weer stressvrij aan het werk.

Goede voorbereiding
Een fijne vakantie begint met een goede voorbereiding. Maak een planning voor vertrek. Ga je met het vliegtuig? Zorg dat je weet hoe laat je aanwezig moet zijn, regel vervoer naar het vliegveld en/of reserveer een parkeerplaats. Ga je met de auto op vakantie? Overweeg hier dan ook je opties, want waarom zou je bijvoorbeeld in één keer doorrijden naar Zuid-Frankrijk als je het ook in twee etappes kunt doen? Boek halverwege een hotelletje, zodat je de volgende dag veel relaxter aankomt op je eindbestemming.

Maak vervolgens een checklist met de spullen die je mee wilt nemen en begin al tijdig met verzamelen. Bedenk wel dat, ook al heb je alles tot in de puntjes voorbereid, je geen controle hebt over alles wat gebeurt tijdens je vakantie. Belangrijk is hóe jij erop reageert. Ben je bijvoorbeeld je zwembroek vergeten? Geen paniek. Op de camping of in het vakantiedorpje heb je zo een nieuwe gekocht. Zijn de files langer dan verwacht? Download een nieuwe muzieklijst en maak er met z’n allen het beste van 🙂

Laat je werk thuis
De laatste werkweek begin je al met het overdragen van je werkzaamheden. Lopen er projecten die doorgaan tijdens je vakantie? Zorg dat je alle informatie overdraagt aan je collega’s en dat de betrokkenen weten bij wie ze terecht kunnen. Stel een out-of-office in waaruit duidelijk blijkt dat je niet bereikbaar bent en geen werkmail leest. Je hoeft overigens niet te beloven dat je na de vakantie een antwoord stuurt, meld enkel dat men bij dringende zaken contact op kan nemen met collega’s. Zo schep je geen verwachtingen en kun je na je vakantie de mails, die niet meer relevant zijn, laten gaan. Laat wel de out-of-office 1 of 2 dagen langer doorlopen dan dat je daadwerkelijk weg bent, zo kun je rustig opstarten.

Is het niet mogelijk om je werk geheel achter te laten? Plan dan dagelijks eenzelfde moment in waarop je even op de mail kijkt of andere werk gerelateerde zaken afhandelt. Houd hiervoor een vast ritme aan, zodat je de rest van de dag goed kunt ontspannen.

Beperk je schermtijd tot een minimum
Hoe groot de verleiding ook is om social media te checken of om het nieuws continu in de gaten te houden, doe het liever niet. Veel schermgebruik werkt namelijk vermoeiend en bovendien geeft het heel veel prikkels, wat weer voor extra stress zorgt. Niet iets waar je op zit te wachten; je bent immers op vakantie om te ontstressen. Je hoeft daarbij ook echt niet iedereen de hele tijd op de hoogte te houden, het is juist leuk als je bij terugkomst nog iets te vertellen hebt! Leg je mobieltje overdag dus lekker aan de kant, zodat je maximaal kunt genieten van wat je allemaal tegenkomt op je vakantiebestemming. Gebruik je jouw mobiel als fotocamera? Zet dan de mobiele data uit.

Onderneem activiteiten waar jij energie van krijgt
Kitesurfen, yoga, wandelen, musea bezoeken of luieren aan het zwembad? Kies activiteiten en bezienswaardigheden waar jij nieuwe energie van krijgt! Die zorgen namelijk voor een voldaan, gelukkig en ontspannen gevoel op vakantie. Als je met meerdere mensen op vakantie bent, zorg dan dat iedereen aan z’n trekken komt of splits eens op. En vergeet niet: het is vakantie! Als je de hele dag helemaal niets wil doen, is dat prima!

Houd de vakantievibe vast, ook na je vakantie
Na het genieten en ontstressen komt dan ook het moment dat je weer aan het werk moet (of mag). Plan voor jezelf ruimte in om rustig op te starten, zodat je niet meteen helemaal in de stress zit. Klets op je gemak even bij met collega’s en zorg dat je de eerste werkdag niet meteen volplant met vergaderingen of andere belangrijke afspraken. Gebruik deze dag juist om rustig je mail bij te werken en prioriteiten te stellen voor de komende dagen.

Op vakantie ben je veel meer in de buitenlucht dan wanneer je weer aan het werk bent. Probeer ook in Nederland zoveel mogelijk naar buiten te gaan. Heb je veel gewandeld op vakantie? Kijk of het lukt om daar, eenmaal weer terug, tijd voor te maken. Lukt dit niet? Probeer dan om je lunch buiten te eten en laat ’s avonds de tv zo lang mogelijk uit. Die Netflixserie staat er immers in de herfst of winter ook nog wel op. Pak daarom lekker een boek en ga buiten in de tuin of in het park zitten lezen.

Écht geen zin om na je vakantie weer aan de slag te gaan?
De vakantie is weer achter de rug en jij hebt niet kunnen ontstressen óf je bent dit wel maar ziet echt op tegen die eerste werkdag? Misschien is dit een teken dat je wellicht een keertje om je heen moet kijken. Wat voor een mogelijkheden zijn er nog meer op de arbeidsmarkt? Neem eens contact op met Shanna of Elke. Wij gaan graag vrijblijvend het gesprek met je aan en denken met je mee! Bel ons op 0413 – 729 009 of mail naar info@ixxenz.nl