Solliciteren en eerlijkheid

Iedereen kent het spreekwoord “eerlijkheid duurt het langst”. Dit spreekwoord is er niet voor niets.  Ook tijdens de sollicitatieprocedure is eerlijkheid belangrijk. Denk maar aan het spreekwoord “al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel”. Hoe vervelend is het als je helemaal je zinnen hebt gezet op een leuke nieuwe uitdaging, maar net voor je mag starten iets voor de dag komt waarover je niet volledig eerlijk bent geweest. Hoe klein deze verdraaiing van de werkelijkheid ook is, dit is liegen. De meeste werkgevers zijn hier niet van gecharmeerd en de kans dat ze je nog willen aannemen is dan ook erg klein als zoiets gebeurt.

Maar goed, het kan natuurlijk zo zijn dat je een gat in je Cv hebt, je opleiding niet hebt afgerond of je bent op een vervelende manier weggegaan bij je vorige werkgever. Wat doe je in zo’n geval? In deze blog geven we je vijf tips over hoe je dit tijdens de sollicitatieprocedure op een open en transparante manier kan brengen zonder jezelf tekort te doen.

Zorg voor een goede voorbereiding
Na het beoordelen van je Cv en motivatiebrief ben je door het bedrijf uitgenodigd voor een eerste kennismakingsgesprek. Zorg ervoor dat je hier goed voorbereid naar toe gaat. Bedenk van tevoren wat je sterke- en ontwikkelingspunten zijn en hoe dit tot uiting komt in je werk en/of je privéleven. Iedereen heeft ontwikkelpunten en het getuigt van zelfkennis wanneer je deze weet te benoemen. Zo zal je gesprekspartner toetsen of je op een objectieve manier naar jezelf kan kijken en of je openstaat voor feedback. Lees ook eens deze blog voor meer sollicitatietips ter voorbereiding op je gesprek.

Wees eerlijk en open over gaten in je Cv
Heb je een gat op je Cv, dan is de kans groot dat je gesprekspartner je hier vragen over stelt tijdens het sollicitatiegesprek. In de meeste gevallen is de aanleiding van dit gat geen positieve ervaring. Zo gaat het vaak om een opleiding die niet succesvol is afgerond of een periode waar je geen leuke baan kon vinden. Het kan verleidelijk zijn om met data te sjoemelen, maar dit is geen goed idee! Een nieuwe werkgever kan altijd om een kopie van je diploma of een referentie vragen en dan val je genadeloos door de mand. Vertel eerlijk wat er is gebeurt en hoe dit gat is ontstaan en wat je ervan hebt geleerd. Zo buig je deze ervaring om tot iets positiefs.

Over sommige dingen kun je beter zwijgen
Leugens zijn geen goed idee tijdens de sollicitatieprocedure, maar dit betekent niet dat je direct alles over jezelf moet vertellen. Sommige zaken kun je beter nog even voor jezelf te houden. Zo is het misschien slim om nog niet te zeggen dat je heel slordig bent of een kort lontje hebt. Ook over een zwangerschap of ziekte(verleden) hoef je tijdens een sollicitatiegesprek niks te zeggen. Of het handig is om hierover te zwijgen is iets wat je voor jezelf moet bepalen.

Bescheidenheid is niet nodig, wees trots!
Tijdens een gesprek hoef je, jezelf niet bescheiden op te stellen. Wees trots op wat je bijvoorbeeld hebt ontworpen, of wat voor projecten je succesvol hebt weten af te ronden. Vergeet niet om dicht bij jezelf te blijven en blijf bij het eerlijke verhaal. Wanneer je ergens geen ervaring mee hebt, ben hier dan ook eerlijk over. Geef er een positieve twist aan door te vertellen wat je nog wil leren en welke ambities je nog hebt. Focus je vooral op je best behaalde resultaten in plaats van op al je resultaten!

Een beetje bluffen kan geen kwaad
Tijdens het sollicitatiegesprek wil je, jezelf natuurlijk van je beste kant laten zien. Een beetje bluffen hoort erbij, maar zorg ervoor dat je dit niet overdrijft. Zeg bijvoorbeeld “ik werk graag zelfstandig” in plaats van “ik kan niet goed in teamverband werken”.  Hoe je de boodschap brengt is ontzettend belangrijk. Zaken die helemaal niet relevant leken voor deze baan kunnen zo toch belangrijk worden. Breng het met enthousiasme, op een authentieke en eerlijke manier en dan zal je merken dat die bluf soms helemaal niet nodig is!

Conclusie: Eerlijkheid duurt dus écht het langst
Kortom liegen tijdens de sollicitatieprocedure is altijd een slecht idee. Wanneer de leugen uitkomt en je door de mand valt zal dit altijd negatieve gevolgen hebben. Vanuit Ixxenz kunnen we je goed begeleiden tijdens de sollicitatieprocedure. We zorgen ervoor dat je Cv er tiptop uitziet en dat je goed voorbereid naar het gesprek gaat. Wil je weten hoe wij jou kunnen helpen, neem dan contact op via info@ixxenz.nl of 0413-729009 en we gaan het gesprek met je aan.