TBM maakt duurzame energie voor de glastuinbouw

In de glastuinbouw wordt veel warmte gevraagd en is dus zeer afhankelijk van gas. Anno 2023 willen we van het gas af en zijn veel telers op zoek naar een alternatieve energievoorziening. TBM Europe biedt hierin een oplossing: warmte maken van biomassa. Met andere woorden: energie opwekken uit natuurlijk (rest) afval wat we nergens anders voor kunnen gebruiken. TBM Europe ontwikkelt en bouwt deze biomassa installaties en worden vervolgens beheerd en onderhouden door TBM O&M, de onderhouds- en operationele tak van TBM Europe. De afgelopen jaren heeft Ixxenz TBM O&M meerdere malen kunnen helpen met werven van nieuwe collega’s. We hadden een leuk gesprek met Marijn Verbruggen (CTO) en Martijn van Helmond (Directeur O&M), over de organisatie, wat zij in de organisatie doen en hoe de samenwerking met Ixxenz tot stand is gekomen.

Even voorstellen Marijn en Martijn
“Ik ben Marijn Verbruggen en ik ben CTO bij TBM Europe.” Martijn vult aan: “Hij is het technische brein achter de installaties. Hij houdt zich vooral bezig met nieuwe ontwikkelingen, modificaties en vraagstukken waar de organisatie niet uitkomt. Ontwikkeling en probleemoplossing, die kar trekt Marijn. Samen met derde partijen zoekt Marijn, voor problemen die niet-standaard zijn, een oplossing.”

Martijn vervolgt: “En ik, Martijn van Helmond, ben Directeur van TBM O&M en dat houdt in dat ik verantwoordelijk ben voor de operationele- en onderhoudsorganisatie. Die organisatie is verantwoordelijk voor het onderhouden en opereren van de 4 installaties die wij nu in beheer hebben. In Maasbree, Asten-Heusden en 2 in Bleiswijk. Dat doen we dan met 5 man hier op kantoor in Uden. Het totale TBM O&M team telt 20 personen, zij zijn continu bezig om de service en energie 24/7, met kwaliteit en kennis, betrouwbaar te leveren.”

TBM O&M
Onderhouds- en operationele organisatie. TBM O&M zorgt ervoor dat de 4 installaties energie produceren en onderhouden worden. Dit kan uiteraard niet zonder goede technische en operationele teams waar ze bij TBM erg blij mee en trots op zijn. Op de 4 installaties zitten de operationele teams en zorgen voor het beheer, het dagelijkse onderhoud en geven ondersteuning tijdens het groot-onderhoud in de zomer. Het technische team dat vanuit Uden opereert, gaat dagelijks naar de locaties om het grotere onderhoud te doen en zij leveren ondersteuning bij het oplossen van storingen en break-downs. Alle werkzaamheden worden vanuit Uden gecoördineerd door het management team.

Martijn vertelt: “Met het TBM team maken we van biomassa  duurzame energie voor de glastuinbouw. We maken eigenlijk heel de dag warm water en een deel stroom. De energie wordt gebruikt om de kassen te verwarmen. Het voornaamste project waar we mee bezig zijn is het opereren en beheren van de 4 installaties. Daarnaast wekken we nog een stukje elektriciteit op, dit is voldoende om de installaties zelf van stroom te voorzien en een deel te leveren aan het stroomnet. Daarbij zijn we dus nog een extra groen bezig.”

Business in het café
Marijn en Kim (van Balen – Directeur Ixxenz) kennen elkaar al van vroeger. Jaren later kwamen ze elkaar weer eens tegen in een café in Erp, Marijn op zoek naar personeel en Kim met haar eigen detacheringsbureau. Marijn: “Ik ken de familie van Kim, 2 broers werkzaam in de techniek, dus toen ze hier voor het eerst binnenkwam merkte ik meteen dat ze weet wat er speelt. Ze snapt de techniek en weet welke mensen we zoeken. Ik denk dat Ixxenz zich daarin onderscheidt, enerzijds begrijpen wat het bedrijf zoekt, anderzijds, door het hebben van een klein beetje technische achtergrond, dit kunnen matchen met de juiste kandidaat.”

Marijn gaat verder: “Ik hoop ook, zeker nu Ixxenz aan het groeien is, dat ze zorgt dat het persoonlijke en de verdieping, van en naar de klant, erin wordt gehouden. Wij hebben geen tijd om personeel te werven, dus wij besteden het uit. Het is niet goedkoop, maar daarmee vragen we ook kwaliteit. En ik denk dat die selectiekwaliteit heel belangrijk is, en blijft. Bij ons in ieder geval een van de hoofdpijlers waarom we iedere keer terugkomen bij Ixxenz.”

Niet meteen een 100% match
Martijn heeft de samenwerking ook vanaf de andere kant van de tafel meegemaakt. Hij is namelijk in 2021 via Ixxenz bij TBM begonnen. “Wat mij vooral bijstaat is dat jullie als detacheringsbureau echt met mij aan het praten waren en luisterden waar ik naar op zoek was. Als je ook zo luistert naar een bedrijf, dán kun je de goede match maken. Dat hoeft niet meteen een 100% match te zijn, daar is iedereen altijd naar op zoek, als de potentie er maar is.”

“Op dit moment, hebben wij met ons relatief kleine organisatie toch al 4 man via Ixxenz aan ons bedrijf kunnen verbinden. In de techniek sector is het lastig om goede mensen te vinden en met behulp van Ixxenz zijn we daar toch een paar keer goed in geslaagd in de meest lastige tijd.”

Wil je meer weten? Bekijk hier een filmpje over hoe het proces bij TBM in z’n werk gaat of kijk op de website.