Werk en privé: zo zorg je voor een goede balans

Je hoort en leest er veel over, steeds meer mensen komen thuis te zitten met een burn-out of andere psychische klachten. Naast dat dit natuurlijk voor de personen die het overkomt enorm vervelend is, is het ook een grote kostenpost voor bedrijven. Een goede balans tussen je werk- en privé leven is dan ook van groot belang. Toch hebben veel mensen moeite om de juiste balans te  vinden. Wanneer moet je stoppen met werken en je aandacht richten op vrienden, familie en andere persoonlijke belangen. In deze blog geven we je tips om de werk-privé balans te verbeteren en je zo te helpen om hier een gezondere mix in te vinden.

  1. Stel prioriteiten: Het begint allemaal met prioriteiten stellen, zowel in je werksituatie als privé. Stel een lijst op van je belangrijkste doelen en taken voor thuis en op het werk. Leg je focus op de meest belangrijke taken en probeer andere zaken uit te stellen. Hierdoor kun je, jouw tijd efficiënter en effectiever gebruiken en kan je meer tijd besteden aan zaken die belangrijk voor je zijn.
  1. Leer ‘nee’ zeggen: Veel mensen vinden het lastig om nee te zeggen. Op het werk zijn ze bang om ongeïnteresseerd of onprofessioneel over te komen. Hierdoor nemen ze meer werktaken op zich dan waar ze de tijd voor hebben. Dit geeft stress en zorgt ervoor dat de balans verstoord raakt. Ook in het privéleven is nee zeggen soms lastig. Je bent bang dat je dingen mist of dat mensen je in het vervolg helemaal niet meer vragen. Toch zal je merken dat wanneer je af en toe nee zegt, je meer tijd en ruimte krijgt voor de dingen die echt  belangrijk voor je zijn.
  1. Zorg voor duidelijke grenzen: wanneer je een goede werk-privé balans wil creëren is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Zorg dat je buiten je werktijden, werk gerelateerde taken tot een minimum beperkt en geef dit ook duidelijk aan bij collega’s. Hierdoor heb je meer tijd en aandacht voor je gezin, vrienden en andere persoonlijke zaken. Andersom geldt natuurlijk hetzelfde. Zorg dat je privé leven duidelijk weet wanneer je aan het werk bent en niet beschikbaar bent voor hen.
  1. Maak tijd voor jezelf vrij: Zorg dat je genoeg tijd in je agenda inbouwt voor jezelf. Tegenwoordig is iedereen druk en het eerste wat vaak wordt verwaarloosd is zelfzorg. Dit kan dus leiden tot een burn-out of andere gezondheidsproblemen. Zorg ervoor dat je regelmatig activiteiten onderneemt die jou gelukkig maken en energie geven. Dit kan bijvoorbeeld sporten, mediteren, creatieve activiteiten of een goed boek lezen zijn. Wanneer je goed voor jezelf zorgt zul je zien dat je zowel in je werk, als privé ook meer energie hebt. Lees ook onze blog: Relaxt op vakantie én daarna weer stressvrij aan het werk. 
  1. Communiceer: Wanneer je het idee hebt dat je werk-privé balans verstoord is, communiceer hier dan duidelijk over. Praat met je werkgever en met het thuisfront om te kijken welke aanpassingen je kan doen om de situatie te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld flexibiliteit in je werkuren zijn. Door open en eerlijk het gesprek aan te gaan, maak je het probleem bespreekbaar en kan er naar een oplossing worden gekeken. Je staat er op deze manier niet alleen voor, wordt gesteund en dit verkleint de kans op een burn-out of andere gezondheidsproblemen.

Ervaar jij op dit moment ook een verstoorde werk-privé balans en weet je niet meer hoe je verder moet. Wellicht is dit het moment voor jou om een nieuwe uitdaging aan te gaan. Vanuit Ixxenz gaan we graag het gesprek aan om te kijken hoe we jou het beste kunnen helpen. Neem contact op via 0413-729009 en vraag naar Shanna, Martijn of Elke.