“Yes, wij zijn NEN 4400-1 gecertificeerd!”; maar wat betekent dat eigenlijk?

Recent hebben we een kandidaat bemiddeld naar een nieuwe klant. Dat is mooi, altijd fijn als je een nieuwe klant aan je kunt binden. Alleen nog even de administratieve afhandeling regelen en dan kan de kandidaat beginnen. “Zijn jullie NEN4400-1 gecertificeerd?”, is de eerste vraag die gesteld wordt. Uhhh… Ja! Dat zijn wij zeker! Want sinds mei 2022 zijn wij in het bezit van het NEN4400-1 certificaat. Maar wat betekent dat eigenlijk? In deze blog leggen we uit waar de certificering voor staat, hoe de audit in z’n werk gaat en waarom het belangrijk is om gecertificeerd te zijn.

NEN4400-1; waar staat het voor?
Het SNA-keurmerk is het keurmerk voor alle ondernemingen die arbeid ter beschikking stellen, gebaseerd op de nationale norm NEN 4400. Deze norm beschrijft aan welke eisen o.a. detacheringsbedrijven moeten voldoen om aantoonbaar hun ‘verplichtingen uit arbeid’ na te leven. Kortom: werken we volgens de regels en wordt alles netjes betaald? Het doel van het keurmerk is om het kaf van het koren te scheiden en de risico’s van opdrachtgevers en inleners te beperken. Het gaat daarbij met name om:

Hoe werkt het?
Een certificering is niet verplicht. Toch merken wij dat steeds meer bedrijven de voorkeur aan geven samenwerken met partijen mét een certificaat. Vandaar dat wij besloten hebben om ons te laten certificeren. Uiteraard hebben we onze zaken goed op orde, maar toch heeft zo’n certificering nog best wat voeten in de aarde. Er wordt gestart met een uitgebreide audit, waarna dit elke 6 maanden wordt herhaald (uitgebreid, dan wel verkort). De audit vraagt een gedegen voorbereiding en ook op de dag van de audit zelf word je goed beziggehouden. Er komt een auditor van een onafhankelijke inspectie instelling en deze inspecteert de hele administratie. Aan het eind van de dag worden de bevindingen geëvalueerd, waar nodig adviezen ter verbetering gegeven en afgesloten met de eindconclusie. In ons geval: Met vlag en wimpel geslaagd! 🙂

Het belang van de certificering
De certificering is mede ontwikkeld door bedrijven die veel personeel inlenen. Ze hebben een eisenpakket opgesteld met punten waar detacheringsbedrijven aan moeten voldoen. Hieruit blijkt dat de partij waarvan ze personeel inlenen alle zaken op orde heeft en dus betrouwbaar is. Dus wanneer je personeel via Ixxenz inleent, hoef je ons niet alleen meer op onze blauwe ogen te geloven. Je weet nu zeker dat je te maken hebt met een professionele organisatie mét SNA NEN4400-1 certificaat.

Heb jij een vacature die je niet vervuld krijgt en ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan eens contact op met Kim, zij vertelt je graag meer over Ixxenz en over onze werkwijze. Telefoon: 06 – 4661 0842 of mail kim@ixxenz.nl.