Hoe trek je de kandidaat over de streep?

Tips om de kandidaat bij je organisatie binnen te halen!

Je hebt de kandidaat een aantal keer gesproken, misschien is er een assessment afgenomen of een meeloop dag geweest. Nog steeds zijn beide partijen enthousiast. De laatste fase van het sollicitatieproces komt nu aan de orde, het aanbod komt op tafel. Eigenlijk heb je al voor elkaar gekozen en is het een kwestie van de puntjes op de i zetten. Het kan zijn dat er nog wat onderhandelingen nodig zijn om de kandidaat binnen te halen.

Wat kan je als organisatie doen om dit proces succesvol te laten verlopen. In deze blog geven we tips!

  1. Zorg dat je goed bent voorbereid en dat de verwachtingen helder zijn. Als het goed is ben je hier al bij de start van het proces mee begonnen. Immers de kandidaat is al een aantal keer op gesprek geweest en heeft goed is inzichtelijk welke arbeidsvoorwaarden van toepassing zijn op de functie.
  2. Zorg dat HR betrokken is om de arbeidsvoorwaarden inzichtelijk te maken. Maak het transparant zodat de kandidaat een helder beeld krijgt. Zorg ervoor dat je dit tijdens de gesprekken met de kandidaat, ook telkens toetst. Zo weet je of je nog steeds dezelfde verwachtingen van elkaar hebt.
  3. Luister goed naar de kandidaat, welke vragen heeft hij/zij over het contract. Biedt begeleiding als dit nodig is zodat de kandidaat een positief gevoel blijft houden.
  4. Doe een realistisch aanbod. Kijk naar de markt en minder naar de huidige situatie van de kandidaat.
  5. Als het gevoel goed is, zorg dan dat er snel gehandeld wordt. Hoe langer je wacht hoe meer kans dat een kandidaat de interesse verliest in je organisatie.
  6. Breng het aanbod met enthousiasme. Een nieuwe baan is een spannende stap voor een kandidaat. Geeft hem/haar het gevoel dat het voor jullie ook spannend en belangrijk is en zorg dat je goed overbrengt welke kansen de kandidaat krijgt. Breng niet alleen het salaris, maar schets nogmaals de cultuur, groeimogelijkheden en doelstellingen die je organisatie voor de komende jaren voor ogen heeft.
  7. Bereid de kandidaat voor dat hij/zij een tegenbod kan verwachten van zijn huidige werkgever. Toon begrip en zorg ervoor dat de kandidaat zijn/ haar commitment uitspreekt richting jou en jouw organisatie.
  8. Zorg dat je het contact met de kandidaat niet verliest in de tijd tussen het aanbod en het teken moment. Hierdoor zorg je ervoor dat de kans dat de kandidaat toch nog nee zegt wordt geminimaliseerd.
  9. Stel een deadline aan het keuzemoment. Als het nodig is, kan je deze deadline nog een keer verlengen. Maar als een kandidaat om uitstel blijft vragen is er klaarblijkelijk toch niet genoeg interesse en gaat hij/zij het aanbod niet meer accepteren. Door je aan de deadline te houden verlies je niet nog meer tijd en kunnen alle partijen weer verder.

Ben je enthousiast over een kandidaat, laat het blijken en handel snel! Ixxenz heeft veel kennis van de markt en kan je goed adviseren in deze fase van het sollicitatieproces. Wij weten de kandidaat te enthousiasmeren om voor jouw organisatie te kiezen en weten wat belangrijk is voor een kandidaat.

Zijn er bij jouw organisatie veel openstaande vacatures en weet je de juiste kandidaat niet te vinden en/of binnen te halen. Neem eens contact op met Kim van Balen of Martijn van Dalen om de mogelijkheden te bespreken. Zij helpen je graag om je organisatie te laten groeien en bloeien!