Je neemt ontslag en krijgt een tegenbod, hoe ga je hiermee om?

Eindelijk is het zover je hebt het sollicitatieproces doorlopen en je hebt een nieuwe baan gevonden. Dan komt het moment dat je ontslag moet indienen en dat vinden de meeste mensen geen gemakkelijke taak. Na het gesprek bij je manager komt deze met een tegenbod. Wat nu? In deze blog geven we je tips om hier even goed over na te denken.

Hoe zeg ik mijn baan op?
Belangrijk bij het opzeggen van je baan is dat je een goede voorbereiding treft. Je begint met het plannen van een afspraak met je leidinggevende. Zorg dat je duidelijk hebt wat je standpunten zijn om ontslag in te dienen. Tijdens dit gesprek geef je aan dat je het bedrijf gaat verlaten. Voor de meeste mensen is dit een moeilijk moment en kan dit gepaard gaan met emoties. Bedank je leidinggevende eventueel nog voor de prettige samenwerking en bespreek jouw overdracht.

Vervolgens schrijf je een ontslagbrief, deze kun je tijdens het gesprek overhandigen of naderhand mailen naar je leidinggevende. Deze brief is een formele manier om je ontslag in te dienen en geldt tevens als wettelijk document.

Een goede medewerker als jij laten ze liever niet gaan!
Wellicht wil jouw leidinggevende je niet zomaar laten gaan. Hij/ zij kan er alles aan doen om je toch binnen het bedrijf te houden en kan een tegenbod doen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een salarisverhoging, een promotie, een andere functie of verbeterde secundaire arbeidsvoorwaarden Dit kan voor verwarring zorgen en maken dat je gaat twijfelen over de overstap.

Het is natuurlijk een enorm compliment als je manager je vraagt om te blijven en ze je een mooi aanbod doen. Het kan dan ook verleidelijk zijn om dit zonder meer te accepteren. Echter is het slim om hier goed over na te denken. Je hebt natuurlijk niet voor niets een nieuwe baan geaccepteerd en hebt zojuist je huidige baan opgezegd.  Stel jezelf de vraag waarom je manager wil dat je blijft. Is dit omdat ze je echt niet kunnen missen, omdat je nog een project moet afronden of omdat ze geen tijd hebben om een vervanger te zoeken? In dit laatste geval kun je ze altijd naar Ixxenz verwijzen, maar dit terzijde 😉

Hoe ga je om met een tegenaanbod?
De vraag is natuurlijk: Wat ga je doen? Hoe ga je om met zo’n tegenvoorstel?
Hou bij het maken van je keuze altijd je carrière op de lange termijn voor ogen. Er is iets geweest waardoor je op zoek bent gegaan naar deze nieuwe uitdaging. De kans is groot dat er in je huidige baan één of meerdere dingen zijn waar je ontevreden over bent. Gaat dit weg als je het tegenvoorstel zal accepteren? Gaat er iets veranderen in de organisatie of in de aansturing van je manager? En waarom kan je manager nu wél het door jou gewenste pakket aanbieden?

Dus: een tegenvoorstel wel of niet accepteren
Een nieuwe baan en daarmee het opzeggen van je huidige baan is iets wat veel mensen zwaar valt. Bedenk dat iedereen zich wel eens in zo’n situatie heeft bevonden en dat een organisatie ook doorgaat als jij er niet meer werkt. Een tegenvoorstel kan ervoor zorgen dat je in de war raakt en kan voelen als een gemakkelijke weg om toch op je vertrouwde stekje te blijven. Vergeet niet dat het geen garantie biedt dat je nu wel gelukkig gaat worden bij je huidige werkgever.

Vanuit Ixxenz denken we graag met je mee en doen we er alles aan om je goed te begeleiden bij een overstap naar een nieuwe uitdaging. Ben je benieuwd hoe wij je kunnen helpen neem dan eens contact op via info@ixxenz.nl of 0413-729009 en wij gaan graag het gesprek met je aan.