Je baan opzeggen; hoe doe je dat?

Je hebt een nieuwe baan gevonden, heel fijn! Nu wacht alleen nog het gesprek bij je huidige werkgever om je baan op te zeggen. Niet iets wat men doorgaans heel plezierig vindt, maar het moet wel gebeuren. In deze blog geven wij je een aantal tips om dit gesprek, zowel voor jou als je werkgever, prettig te laten verlopen. Zo kunnen jullie op een fijne manier afscheid van elkaar nemen.

Voorbereiding
Check allereerst wat er in je huidige contract staat. Wat is bijvoorbeeld je opzegtermijn? Vaak is dit 1 kalendermaand, maar het kan zijn dat er een andere termijn is opgenomen in jouw overeenkomst. De opzegtermijn van een kalendermaand, wil zeggen dat de maand die volgt op de maand waarin je opzegt, als uitwerkperiode geldt. Het is van belang om vóór het einde van de maand op te zeggen, zodat je snel met je nieuwe baan kunt beginnen.

Kijk ook of er andere verplichtingen in staan, bijvoorbeeld een concurrentie- of relatiebeding. Hier staat waaraan je je moet houden nadat jouw arbeidsovereenkomst eindigt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je vertrouwelijke informatie niet mag delen, geen contact op mag nemen met relaties van je huidige werkgever of een bepaalde tijd niet in dezelfde branche mag werken.

De kans is groot dat je werkgever wil weten waarom je weg gaat. Denk vooraf alvast na over een antwoord op deze vraag. Je wilt op een goede manier afscheid nemen en ook de relatie met je werkgever goed houden. Bereid dus een positief antwoord voor. Zoals dat je op zoek bent naar een nieuwe uitdaging in een andere omgeving of dat er een mooie kans op je pad kwam die je niet kon laten lopen. Neem je ontslag voordat je een andere baan hebt gevonden, ben dan eerlijk maar wel positief: ‘Ik voel me niet helemaal op mijn plek in deze omgeving’, klinkt een stuk beter dan ‘Ik kan mijn collega’s niet uitstaan’.

Het gesprek
Plan een gesprek met je leidinggevende in om jouw ontslag aan te kondigen. Je leidinggevende zal bij jouw verzoek misschien vragen waar het gesprek over gaat, geef dan aan dat je het over jezelf wilt hebben. Misschien weet je leidinggevende dan al hoe laat het is, maar dat is niet erg, hij of zij kan zich er dan alvast op voorbereiden.

Geef in het gesprek aan dat je je baan opzegt en vertel er kort bij waarom je weg wilt, zoals je dit hebt voorbereid. De kans is natuurlijk groot dat je werkgever jou graag wil houden en misschien doen ze zelfs wel een tegenbod. Dit kan in de vorm van een hoger salaris of meer verantwoordelijkheden in je rol. Twijfel je wat je ermee moet doen, vraag dan om een paar dagen bedenktijd. Je kunt er dan goed over nadenken. Maar houd altijd in je achterhoofd dat je niet voor niets ontslag hebt aangevraagd. Lees in deze blog hoe je met zo’n tegenbod kunt omgaan.

Verder stemmen jullie alvast de volgende punten af:

Schriftelijk opzeggen
Nadat je het gesprek hebt gehad, moet je ook schriftelijk opzeggen. Vaak richt je de schriftelijke opzegging aan HR. Met deze brief zet je de ontslagaanvraag met de afgesproken datum zwart op wit, zodat je hier later geen misverstand over kan krijgen. Om de brief rechtsgeldig te laten zijn, zet je er sowieso de volgende punten in:

Het afscheid
Je wilt uiteraard met een goed gevoel de deur achter je dicht trekken. En dat betekent een goede overdracht. In de laatste maand zorg je dat lopende projecten worden afgerond of overgedragen. Je werkt je mail bij en schoont je mailbox op. Stel een afwezigheidsmelder in waarin je verwijst naar een opvolger of andere contactpersoon. Informeer (zakelijke) contacten dat je weggaat en vertel ook hier wie jouw taken overneemt. Blijf jouw werk netjes en zorgvuldig doen, ga niet de kantjes er vanaf lopen. Tot slot, vertrek niet zomaar stilletjes, maar bedank je collega’s en leidinggevende voor de samenwerking. Natuurlijk hoef je geen traantje weg te pinken, maar de wereld is klein, wie weet heb je elkaar binnenkort nog eens nodig.

Ben jij toe aan een (nieuwe) stap in je carrière? Wij helpen je graag. Ook als het gaat om het opzeggen van je baan, wij begeleiden of adviseren je hierin. Aarzel niet en bel of mail met Shanna of Elke voor een afspraak: 0413 – 729 009 | shanna@ixxenz.nl of elke@ixxenz.nl