Hoe voer je een effectief sollicitatiegesprek: Een gids voor werkgevers

Sollicitatiegesprekken, ieder voert ze op hun eigen manier en niet iedereen is er even bedreven in. Kandidaten niet maar ook de werkgever niet altijd. Tips voor kandidaten lees je in een eerdere blog. In deze blog focussen wij ons op de werkgever. 

Want het is ons niet ongewoon om te horen over gesprekken waar de interviewer meer geïnteresseerd lijkt in zijn telefoon dan in de gesprekspartner, of erger nog, nauwelijks een idee heeft van wat er op het cv van de kandidaat staat. Een succesvol sollicitatiegesprek is echter een tweerichtingsgesprek, waarbij zowel de interviewer als de kandidaat actief deelnemen en geïnteresseerd zijn.  

Voorbereiding 
Een goed begin is het halve werk. Dat geldt zeker ook voor sollicitatiegesprekken. Voordat je aan tafel zit, moet je weten wie je uitnodigt en waarom. Daarnaast bepaal je wie van je team aanwezig is bij het gesprek. Elk teamlid moet een duidelijk doel hebben voor hun deelname, of het nu gaat om het beoordelen van technische vaardigheden of de culturele fit. Zorg er altijd voor dat de gesprekspartners communicatief vaardig zijn en jouw organisatie goed op de kaart kunnen zetten.  

Tijdens het gesprek is het handig dat de deelnemers met de neuzen dezelfde kant op staan. Zorg er dus voor dat iedereen op de hoogte is van de vacature waar de kandidaat voor komt praten. Wat zijn de werkzaamheden, aan welke eisen moet de kandidaat minimaal voldoen en waar zouden eventueel concessies kunnen worden gedaan. Zie er daarnaast op toe dat iedere deelnemer het cv van de kandidaat in het bezit en gelezen heeft. 

 Het Gesprek 
Een goed gestructureerd sollicitatiegesprek bestaat uit een inleiding, de kern en een afsluiting. Begin met een korte voorstelling van jezelf en het bedrijf. Stel de kandidaat op zijn gemak met een luchtige vraag over de reis of iets actueels. Laat ook de kandidaat iets over zichzelf vertellen. 

Vervolgens ga je verder de diepte in. Je loopt het cv door en stelt gerichte open vragen. Maak eventueel gebruik van de STARR-methode. Denk hierbij aan vragen als:  

  1. Wat vond je leuk aan je vorige functie(s) en wat minder? 
  2. Hoe zag in je laatste functie een gemiddelde dag eruit? 
  3. Kun je een situatie beschrijven waarin je onder druk moest presteren? 
  4. Hoe ga je om met conflicten in een team? 
  5. Wat is je grootste professionele prestatie tot nu toe? 

Geef vervolgens ook de kandidaat ruimte om vragen te stellen. Zorg ervoor dat je daarna het gesprek op een positieve en constructieve manier afsluit. Vraag wat de kandidaat van het gesprek heeft gevonden. Bedank voor de tijd en moeite en leg uit wat de volgende stappen zullen zijn. 

Conclusie: Een Tweerichtingsgesprek 
Een succesvol sollicitatiegesprek is een dialoog waarin beide partijen evenveel inbreng hebben. Het doel is niet alleen om de geschiktheid van de kandidaat te beoordelen, maar ook om hem of haar enthousiast te maken over de mogelijkheid om deel uit te maken van jouw team. Zorg ervoor dat de kandidaat zich gehoord en gewaardeerd voelt, dat vragen worden beantwoord, en dat er een duidelijk beeld wordt geschetst van zowel de rol als het bedrijf. 

Twijfel jij of je sollicitatiegesprekken wel op de juiste manier aanvliegt? Ixxenz helpt je graag! We sluiten een keer aan bij een gesprek om vervolgens samen te evalueren en onze bevindingen met je te delen. Meer informatie hierover? Neem eens contact op met Kim of Martijn, zij vertellen je graag meer over onze werkwijze.