Is een CV nog nodig? En hoe stel je ‘m op?

“Solliciteer middels een sollicitatievideo” of “Stuur een elevator pitch”. Ja het klopt, er zijn tegenwoordig veel nieuwe manieren van solliciteren. Veelal worden bovenstaande voorbeelden gebruikt in de creatieve sector en minder in onze branche. Wij werken nog altijd met het ‘papieren’ cv. Hoewel we vinden dat een cv doorgaans niet alles zegt en dat je zeker ook moeten kijken of de persoon binnen de organisatie past, vragen onze klanten toch wel standaard naar het cv. Want hoewel wij bij Ixxenz vaak door het cv heen kijken, wegen opleidingsachtergrond en ervaring nog altijd zwaar bij onze opdrachtgevers. Hoe maak je dan toch een cv dat eruit springt? In deze blog geven we je tips.

5 tips voor het opstellen van een goed cv

  1. Maak een overzichtelijke opmaak: Je solliciteert niet als grafisch ontwerper, dat weten wij ook. Maar een goed cv moet gemakkelijk te lezen en te begrijpen zijn. Gebruik duidelijke kopjes, gebruik een makkelijk leesbaar lettertype en zorg voor voldoende witruimte tussen de verschillende onderdelen.
  1. Vermeld de belangrijkste informatie eerst: Zorg ervoor dat je de belangrijkste informatie over jezelf, zoals je werkervaring en opleiding, bovenaan je cv vermeldt. Zo ziet de lezer meteen waar je sterke punten liggen.
  1. Wees specifiek: Geef bij elke werkervaring specifieke informatie over je taken en verantwoordelijkheden. Vermeld naast de functietitel een kort en bondig overzicht van de werkzaamheden die je uitvoerde en eventueel ook de resultaten die je behaald hebt. Dit kan in een lopend verhaal, maar mag ook met bulletpoints.
  1. Pas je cv aan op de functie: Zorg ervoor dat je je cv aanpast op de functie waarvoor je solliciteert. Geef de vaardigheden en ervaringen die relevant zijn voor de functie extra aandacht.
  1. Controleer je cv op taal- en spelfouten: Controleer je cv grondig op taal- en spelfouten. Dit gaat vaker fout dan je denkt, ook bij sollicitanten in het hoger segment, ‘ik wordt’ of ‘diploma behaalt’ zien wij toch nog regelmatig voorbijkomen. Vaak lees je hier zelf overheen, laat daarom altijd je cv een keertje door iemand anders lezen.

Wat zijn de ‘don’ts’?

  1. Liegen of overdrijven: Het is verleidelijk om je cv te laten opvallen door bijvoorbeeld werkervaring te overdrijven of vaardigheden toe te voegen die je niet hebt. Doe dit niet! Meer tips hierover lees je in onze blog: Solliciteren en eerlijkheid.
  1. Te lang of te kort: Een cv moet niet te lang of te kort zijn. Probeer je cv beknopt te houden, maar zorg er wel voor dat alle relevante informatie erin staat. Een goede richtlijn is om je cv niet langer dan 2 A4’tjes te maken.
  1. Te veel persoonlijke informatie delen: Het is niet nodig om te veel persoonlijke informatie te delen op je cv, zoals je religie of politieke voorkeur. Dit kan in sommige gevallen zelfs leiden tot discriminatie.
  1. Gebruik van een onprofessioneel e-mailadres: Zorg ervoor dat je een professioneel e-mailadres gebruikt op je cv. Een e-mailadres als “partygirl123@email.com” zal niet serieus worden genomen door werkgevers. Geloof me, bij Ixxenz hebben we in de jaren al heel wat bijzondere e-mailadressen voorbij zien komen!
  1. Ongepaste foto’s: Het is niet nodig om een foto van jezelf op je cv te plaatsen, tenzij hier uitdrukkelijk om wordt gevraagd. Als je toch een foto op je cv wilt, zorg er dan voor dat het een professionele foto is en vermijd ongepaste of informele afbeeldingen. Gebruik dus die ene gezellige foto, met een biertje op het terras, voor je facebook- of instagramaccount.

Ixxenz helpt je graag!

Anno 2023 wordt een cv nog steeds vaak gevraagd. Hoewel er andere manieren zijn om jezelf te presenteren, zoals bijvoorbeeld LinkedIn-profielen en portfolio’s, is het cv nog steeds de meest gebruikelijke manier om informatie over je professionele achtergrond te verstrekken. Het cv wordt gebruikt als onderdeel van het sollicitatieproces en is de basis voor gesprekken en verdere screenings. Zorg dus voor een professioneel, goed geschreven en overzichtelijk cv om je kansen op een baan te vergroten.

Kom je er niet uit? Wij helpen je graag! Wil je switchen van baan, maar heb je (nog) geen cv. Geen probleem! Neem eens contact op met Shanna, Elke, Lars, Sven of Martijn. Wij gaan samen met jou aan de slag 🙂