Salarisonderhandelingen: 5 tips om een succesvol gesprek te voeren

Salarisverhoging, jij vindt dat je dat wel verdient hebt. In deze arbeidsmarkt waarin het minstens zo belangrijk is om een goede medewerkers binnen boord te houden, zorgen werkgevers er doorgaans wel voor dat dit in de gaten wordt gehouden. Een structurele verhoging of een stapje omhoog op de schaal. Toch geldt dit (nog) niet voor elke werkgever. Niet omdat ze niet willen, maar vooral omdat ze het, door de waan van de dag, vergeten. Niet handig, klopt, maar voor jou als medewerker hét moment om zelf aan de bel te trekken!

Ga in gesprek met je leidinggevende

Het gesprek aangaan, vindt iedereen spannend. Toch hoort het erbij. De eerste stap heb je reeds gezet, je hebt voor jezelf besloten dat je niet voldoende verdient en dat hier verandering in moet komen. Dat is de basis. Vraag vervolgens een gesprek aan, geef daarbij aan dit je het over een loonsverhoging wilt hebben. Je leidinggevende kan zichzelf hier alvast op voorbereiden en onderzoek doen. Of bespreek het tijdens het functioneringsgesprek. Tijdens dit gesprek is het logisch dat salarisverhoging wordt besproken, je werkgever weet dat de vraag kan komen als hij/zij er al niet zelf mee komt. Ervan uitgaande dat het een positief functioneringsgesprek was dan 😉

Jouw salarisgroei verwezenlijken – 5 tips

  1. Timing is cruciaal als het gaat om salarisonderhandelingen. Wacht op het juiste moment – na een succesvol project of een compliment van je leidinggevende. Maar houd er rekening mee dat er ook momenten zijn dat je het gesprek beter niet aan kunt gaan. Bijvoorbeeld wanneer het financieel minder gaat of er een grote deadline gehaald moet worden.
  1. Een stevig fundament van cijfers en feiten is essentieel. Doe je huiswerk grondig: onderzoek salarisnormen in je branche en regio om te bepalen waar je staat. Creëer tevens onderhandelingsruimte. Met andere woorden, zet iets hoger in zodat je uiteindelijk op het door jou vooraf bedachte salaris uitkomt.
  1. Breng je unieke bijdragen in kaart. Vertel hoe je in je huidige rol hebt uitgeblonken en hoe je bijdraagt aan de groei en doelen van het bedrijf. Laat zien hoe je je hebt ontwikkeld sinds je laatste salarisbespreking. Met een solide basis van jouw prestaties, bouw je een overtuigende zaak voor de salarisverhoging die je zoekt.
  1. Communiceer met empathie en duidelijkheid. Het gesprek over salarisverhoging is geen monoloog, maar een dialoog. Luister aandachtig naar de reactie en eventuele zorgen van je werkgever. Toon begrip voor de bredere context van de organisatie en benadruk hoe jij nog waardevoller kan worden voor de organisatie. Betrek het gesprek op jezelf en jouw rol, vergelijk jezelf niet met collega’s en haal zeker geen collega’s naar beneden.
  1. Blijf professioneel, ook wanneer het antwoord ‘nee’ is. Wees bereid om alternatieve opties te verkennen, zoals flexibele werktijden, extra verantwoordelijkheden of professionele ontwikkelingskansen. Dit laat zien dat je niet alleen gericht bent op je eigen belang, maar ook op de gezamenlijke groei van het bedrijf.

Salarisonderhandelingen kunnen intimiderend zijn, maar met de juiste aanpak en bovenstaande tips kan je jezelf in een positieve positie plaatsen. Onthoud dat je waarde hebt en dat het gesprek aangaan over je salarisverwachtingen een belangrijke stap is in je professionele groei. Dus, bereid je voor, glimlach en wees niet bang om die verdiende verhoging te vragen.

Lees ook: Je baan opzeggen, hoe doe je dat?