Yes! De uitnodiging is binnen, jij mag op gesprek komen voor een sollicitatiegesprek. De eerste stap is gezet, en nu? Je wilt er alles aan doen om de baan te krijgen, maar hoe doe je dat? Hoe zorg je ervoor dat je goed voorbereid bent? Wat kan je verwachten in een gesprek en wat trek je aan? Allemaal vragen die je van te voren kunt voorbereiden. In deze blog helpen we jou op weg met 3 basistips om het perfecte gesprek te voeren. Is het gesprek online? Lees dan ook dit blogartikel over online solliciteren.
Tip 1: Verzamel informatie
Verdiep je in het bedrijf; wat doen ze precies, wat voor projecten voeren ze uit en waar staan ze voor? Veelal vind je deze informatie op de website of via Google en social media. Kom je er niet uit of is het niet helemaal duidelijk voor je? Laat tijdens het sollicitatiegesprek merken dat je de moeite hebt genomen om meer informatie te vinden, maar dat je toch nog één (of een paar) vragen ter verduidelijking hebt.
Als het goed is, weet je vooraf wie je gesprekpartners zijn. Bekijk alvast hun LinkedIn-pagina. Je hebt dan wat extra achtergrondinformatie, bijvoorbeeld hoelang iemand al bij het bedrijf werkt of waar iemand nog meer gewerkt heeft. Wees niet bang dat ze zien dat jij hun profiel bekeken hebt, dit betekent juist dat je goed voorbereid bent. Wie weet hebben jullie wel een overeenkomende opleiding gevolgd of dezelfde contacten in je netwerk? Daarmee kun je alvast het ijs breken.
Zorg dat je zowel de vacature als jouw brief en cv nog een keer goed doorneemt. Bij het schrijven van je sollicitatiebrief heb je al nagedacht waarom jij past bij de functie. Probeer deze argumenten weer even helder voor de geest te halen, zodat je in het gesprek goed voor de dag komt. Als je ze opschrijft, blijft de informatie vaak beter hangen. Staan er onduidelijkheden in de vacature? Stel een paar goede vragen op en schroom niet om deze te stellen.
Tip 2: Bereid je voor op ’typische’ sollicitatievragen
Op internet kun je een boel voorbeeldvragen vinden, maar de meestgestelde vraag in een sollicitatiegesprek is toch wel: ‘Vertel eens iets over jezelf’. Dit lijkt een gemakkelijke vraag, maar toch is het er eentje om vooraf goed over na te denken. Wat je opleidingen en ervaringen zijn, staat al in je cv, jouw gesprekspartners willen weten wie jij bent. Dus zorg dat je een korte pitch (van maximaal 1 minuut) hebt bedacht waarin je meer vertelt over zaken zoals waar je vandaan komt en waar je woont. Vertel iets over je gezin, hobby’s, je karaktereigenschappen en je ambities. Link naar de vacature door af te sluiten met te vertellen waarom jouw persoon een echte aanvulling op het team is.
‘Benoem je goede en slechte eigenschappen’, is ook een typische vraag in het sollicitatiegesprek. Goede eigenschappen kun je zo voor jezelf opnoemen, denk bijvoorbeeld aan betrouwbaar, goed kunnen luisteren, creatief, energievol en sociaal. Kijk welke eigenschappen er in de vacature genoemd worden. Natuurlijk dreun je deze niet achter elkaar op, maar kijk welke echt goed op jou van toepassing zijn en geef daar dan ook voorbeelden bij. Slechte eigenschappen zijn vaak wat lastiger te bedenken. Bedenk dat iedereen zwakke punten heeft, ook de persoon die tegenover je zit. Voorbeelden van deze punten zijn bijvoorbeeld ongeduldigheid, te veel hooi op je vork willen nemen of eerst doen dan pas denken. Kom je er niet uit? Vraag het eens aan mensen die dicht bij je staan. Vaak geven zij je nieuwe inzichten.
Tip 3: Kom goed voor de dag
Zorg dat je, naast inhoudelijk, ook praktisch goed voorbereid bent. Je kunt maar één keer een eerste indruk maken, zorg er dus voor dat je op tijd bent. Met op tijd bedoelen we maximaal 10 minuten van te voren en ook niet een half uur te vroeg. Controleer daarom vooraf of er geen omleidingen zijn en check waar je kunt parkeren.
Wat trek je aan tijdens een gesprek? Laten we vooropstellen dat overdressed beter is dan underdressed. Stem jouw kleding af op het bedrijf en de functie waar je op solliciteert. Pretendeert het bedrijf een ‘jonge onderneming’ te zijn, dan volstaat een nette (spijker)broek, nette schoenen en een blouse. Ga je naar een iets traditioneler bedrijf, voeg hier dan een colbertje aan toe.
Andere aandachtspunten:
Zoals je ziet: genoeg aandachtspunten, maar onthoud dat het ook leuk is. Je doet nieuwe contacten op en ook al word jij het niet: je neemt de ervaring altijd mee naar de volgende keer.
Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging en wil je perfect voorbereid bij jouw potentiële werkgever aan tafel zitten? Ixxenz helpt jou daar graag bij. Bel ons of stuur een berichtje per mail, dan contacten we jou!